Гэтыя ягады цяпер на прылаўках ледзь не круглы год. І неабавязкова яны нашпігаваны хіміяй. Усё ж такі прывозяць кавуны не толькі з Астрахані і Узбекістана, але і з Турцыі, Эміратаў і іншых цёплых краін, дзе ўраджай збіраюць ці не ўвесь год. Аднак у нашых шыротах сезонам вялікіх ягад лічацца жнівень-верасень.
Кавуны не забаронены ні людзям з лішняй вагой, ні цяжарным, ні кормячым матулям, ні дыябетыкам. Гэтая ягада не надта шчодрая на вітаміны, аднак нейкая колькасць В1, В2, В6, РР і С у мякаці ёсць. У невялікіх дозах ёсць і бэта-карацін, пекціны, фоліевая кіслата, натрый, жалеза, фосфар, кальцый, а таксама арганічныя кіслоты — яблычная і лімонная. На самой справе кавун багаты толькі на два мікраэлементы — калій і магній. Калій рэгулюе водны баланс у арганізме, нармалізуе сардэчна-сасудзістую дзейнасць, а магній патрэбны мышцам, у тым ліку сардэчнай і коснай тканцы. Яшчэ адна каштоўнасць кавуна — у яго мачагонным эфекце. Рэкамендуецца напрацягу месяца раз на тыдні ладзіць разгрузачныя дні. Разам з тым трэба памятаць, што «сядзець на кавунах» можа быць небяспечна з-за вялікай нагрузкі на ныркі, асабліва калі вы дакладна не ведаеце пра стан іх здароўя.
Існуе даволі шмат дыет, заснаваных на ўжыванні кавуноў. Праўда, як і любыя дыеты, яны даюць кароткатэрміновы эфект. Таму лепш іх разглядаць у якасці пераходу на новы, здаровы лад харчавання, які напачатку нармалізуе магніева-кальцыевы баланс, стабілізуе ціск (пры адсутнасці вострых формаў захворванняў мочавыдзяляльнай сістэмы, органаў страўнікава-кішачнага тракту).
Магніевая дыета (працягласць 3 дні, на працягу года — не больш за 3 курсы).
Сняданак: талерка аўсянай кашы на вадзе, 2 кавалкі цвёрдага сыру, зялёны чай.
Абед: рыба або курыная грудка з тушанай або свежай гароднінай, 2 кавалачкі кавуна.
Падвячорак: 1 кавалачак кавуна.
Вячэра: нятлусты тварог або фруктовая салата з яблыкаў, цытрусавых і ягад, 2 кавалачкі кавуна.
Паводле этыкету
У гасцях, рэстаране, на прыёме кавун давядзецца есці крыху іначай, чым мы прывыклі дома. Павярніце кавалак мякаццю да сябе (калі лупіна выдалена, рэкамендацыя губляе сэнс), адразайце невялікія кавалкі, кончыкам нажа выдаляйце семкі, наколвайце на відэлец і... атрымлівайце задавальненне.
Урачы-гастраэнтэролагі, як вядома, выступаюць супраць монадыет, у тым ліку і кавуновай. Усё ж такі мы атрымліваем з мякаццю чыстыя вугляводы. А для таго, каб папоўніць запас тых жа бялкоў, арганізм пачне «выцягваць» іх з мышачнай тканкі.
Як праверыць кавун?
Размяты ў пальцах кавалачак мякаці апусціце ў шклянку з вадой. Вада стала мутнай — можна каштаваць, пафарбавалася — можаце «здаць» некандыцыйны тавар паводле правоў спажыўца.
Загадчыца лабараторыі комплексных праблем гігіены харчовых прадуктаў Навукова-практычнага цэнтра гігіены, кандыдат медыцынскіх навук Ала БАНДАРУК кажа:
— Цэлюлоза кавуна спрыяе паляпшэнню мікрафлоры ў страўнікава-кішачным тракце, паскарае вывядзенне з арганізма халестэрыну. Кавун — выдатны дыўрэтычны і жаўцягонны сродак. Ён рэкамендуецца людзям, схільным да адкладання пяску ў нырках. У якасці мачагоннага сродку карысны і пры атлусценні.
Кавуны зрываюць у стадыі поўнай спеласці. Сарваныя недаспелымі, яны такімі і застаюцца, паколькі спеюць толькі на корані.
Выбіраць кавуны даволі цяжка, але нікуды не падзецца — трэба вучыцца. Агледзьце той бок, на якім ягада ляжала на зямлі. Бледна-жоўты колер, засохлы вусік пладаножкі, пасвятленне малюнку лупіны і ўсёй афарбоўкі плода ўказваюць на спеласць. Пры ўдарах пальцамі такі плод дае глухі гук, пры сцісканні — трэск.
Цэлы кавун можна трымаць у пакоі, а разрэзаны закрыць пластыкам і захоўваць у халадзільніку. Пры няправільным захоўванні, як і падчас парушэння правілаў гандлю, можна атрымаць цяжкае атручэнне. Не забывайце, што пры высокай тэмпературы бактэрыі размнажаюцца вельмі хутка.
Гігіенічныя патрабаванні да ажыццяўлення гандлю на рынках харчовай сыравінай і харчовымі прадуктамі забараняюць рэалізацыю бахчавых у разрэзаным выглядзе пры адсутнасці ўмоў для апрацоўкі інвентару і індывідуальнай упакоўкі.
Кавуны не павінны захоўвацца на адкрытым сонцы, асабліва ў спёку. На іх паверхні не павінна быць ні плям, ні ўвагнутасцяў.
Святлана БАРЫСЕНКА
Чытаць на сайце: http://www.zviazda.by/be/news/20140801/1406842968-pasluhay-yagadu